История на кафето Каляри

История на кафето

Свикнали сме да се наслаждаваме на любимата си напитка ежедневно и при всякакви поводи, но рядко се замисляме откога кафето е известно на човечеството и колко път е изминало, преди да стигне до нас. Направете си чаша ароматно кафе, пригответе се за пътешествие и нека обърнем поглед към историята на най-популярното и обичано питие след водата.

Произход на кафето

Кафето е напитка, приготвяна от зърната на растението кафеено дърво, които се изпичат и сваряват. За родина на кафето най-често е сочен континентът Африка и по-конкретно държавата Етиопия, въпреки че мнозина смятат арабските страни за люлката на това ароматно растение. Кафето е известно на човечеството от далечни времена. Първите сведения за това древно растение датират от хилядолетия. Има различни версии за самото наименование на растението – според някои изследователи то произхожда от арабски, което може да се обвърже с голямото разпространение на кафето в Арабския свят, а според други – от наименованието на етиопската провинция Каффа. Смята се, че името му означава „сила”, „бодрост”, „здрав дух”. Както на български, така и на повечето европейски езици, наименованието на растението произхожда от турското „kahve”, тъй като Османската империя е една от първите европейски територии, на които кафето прониква. Показателно е, че днес на почти всички езици наименованието на растението звучи еднакво. Където и по света да попаднете, няма да имате проблем да си поръчате кафе и да ви разберат – то е не просто обикновена напитка, а социално общуване, близост и наслада, пред които няма граници.

Кафето започва славната си история в Африка, като освен в родината си Етиопия, то е популярно и в другите части на континента. От Етиопия кафето бързо се разпространява в Египет и Йемен. Смята се, че от африканската държава Йемен кафето започва дългото си пътешествие по света, където хиляди хора се влюбват в невероятния му аромат и наситен вкус. Арабите неимоверно обикват кафето и то става нарицателно, което се свързва с тяхната култура. И днес в арабските страни то представлява национално питие.

Но преди да открият удоволствието от пиенето на кафе за наслада на духа и като напитка-елексир за сетивата, арабите го използвали главно като лечебно средство. Въпреки че чудодейните му лечебни качества са позабравени днес, в миналото кафето е било високо ценено заради многобройните си положителни ефекти върху организма. На първо място, то успешно лекува умората и физическото и психическо претоварване. Доказано е, че кафето има способността да възстановява мускулите и цялото тяло след физически натоварвания. Ободряващият му ефект е причината милиони хора по цял свят да се събуждат с чаша ароматно кафе, но то е чудесна напитка и в следобедните часове, както и по всяко време на деня. Повишава настроението и премахва сънливостта и раздразнителността. Смята се, че кафето намалява риска от диабет тип 2. Препоръчва се и за превенция на сърдечно-съдови заболявания. Доказано е, че кофеинът в състава на кафето стимулира мозъчната дейност и ни прави по-активни, пълноценни и концентрирани. Чаша хубаво кафе може да ни осигури концентрацията, която ни липсва, и да повиши умствената ни активност. Освен всичко това, кафето е много богато на антиоксиданти, най-вече полифеноли, и неутрализира вредното въздействие на свободните радикали, които атакуват организма.

история на кафе каглиари - кафе на зърна

С времето кафето започнало да се вари не само заради здравословните си ползи, но и заради вкусовите си качества и удоволствието, което доставя на сетивата. Неусетно пиенето на кафе се превърнало в особен вид социална комуникация и традиция по цял свят.

Арабите били толкова впечатлени от лечебните сили на кафето, че искали да опазят тайната на невероятните му свойства само за себе си и дълго време отказвали да изнасят кафе към другите континенти. С времето обаче многобройните посетители на земите им също обикнали кафето и процесът на разпространението му нямало как да бъде предотвратен. Така Африка и арабите загубили монопола си на ценното растение, но пък подарили на целия свят една от на-любимите и полезни напитки и до днес. Постепенно то започнало да се разпространява в Азия и Европа, най-вече в Османската империя, а с времето и по целия свят. Турците обикнали кафето и в немалко ситуации то станало заместител на алкохола, които мюсюлманите не могат да пият свободно, защото в повечето време е забранен от Корана. С времето османците започнали да приготвят кафето по свой специфичен и характерен начин и развили традиции в сервирането и пиенето на кафе. И днес турското кафе на джезве е много популярно.

Най-късно кафето достига в САЩ – едва 18 век, когато е пренесено от моряци, пътуващи до Новия континент. Кафето обаче все още оставало скъпа, екзотична и труднодостъпна напитка. Цената му в миналото е била изключително висока. Затова европейците започнали своите опити да пренесат и отгледат успешно кафеени семена.

През 17-18 век кафенетата – обществени заведения, където се предлагало и приготвяло основно кафе, започнали да процъфтяват и в Европа. Първообразците на кафенетата отдавна били създадени в Арабския свят, където пиенето на кафе се почитало почти като свещенодействие. Първото официално кафене било открито в Италия през 1645 г. Постепенно посещаването на кафенетата се превърнало в белег на социален престиж и положение. По-скъпите сортове, разбира се, били за по-богатите.

Кои са различните сортове кафе? Няколко вида дръвчета от род Coffее дават плодове, от които може да се прави напитката кафе. Двата най-популярни и широко отглеждани вида кафе са Арабика и Робуста (Канефора). Кафе Арабика се смята за най-висококачествения и скъп сорт кафе. Цели 70% от световната продукция на кафе принадлежат на зърната сорт Арабика. Други видове кафеени растения, от които се добива напитката, са Liberica, Excelsa, Stenophylla, Mauritiana, Racemosa.

Кафето днес

кафе калияри в студентски град мол галерияПътешествието из историята на кафето ни отвежда до наши дни. Днес кафе се отглежда в около над 80 страни по целия свят. Превърнало се е в важна част от икономиката на редица страни, както и в сериозен фактор в европейската икономика. Кафето е продукт, който дава препитание на хиляди хора по целия свят, които се занимават с отглеждането му. Монополът върху ценното растение отдавна не принадлежи на Арабския свят. Всъщност, в наше време най-големият световен производител и износител на кафе е Бразилия. Известно е, че тази страна произвежда около една трета от световната продукция, като голяма част от нея се консумира от самото бразилско население. Други водещи в производството на кафе държави са например Колумбия, Индонезия, Виетнам, редица страни от Южна и Централна Америка и Азия.

Езикът на кафето е интернационален – щом усетите неустоимия му аромат и всепоглъщащ вкус, навсякъде по света ще се почувствате като у дома си.